sâmbătă, 15 decembrie 2012

Alex la clasa pregatitoare (I)

Intrucat am primit mai multe intrebari pe aceasta tema, am sa dezvolt putin subiectul.

Despre scoala in sine - da, au sala de sport. N-am intrat in ea, dar mi-a aratat Alex usa intr-o zi cand l-am dus pana la sala de mese. E integrata in cladire, cred ca la demisol (am mai vazut sala de sport la demisol la liceul Sincai). Au si sala de mese, pentru copiii de step by step, care prind masa de pranz la scoala. Vestiar la sala de sport n-am idee daca au, dar clasa lui Alex are "separata" o portiune de coridor, unde au dulapioare, si folosesc acea portiune de coridor pe post de vestiar. Eu una nu sunt foarte pretentioasa la astfel de aspecte, asa ca atata timp cat copilul imi vine acasa incantat, eu sunt multumita :) iar zilele cu educatie fizica sunt cele preferate, numaram saptamana in "mai sunt 2 zile pana la sport" :)

Invatatoarele - au reusit sa se "lipeasca" de copii, asta zic eu ca e cel mai important :) Alex le iubeste pe amandoua, desi poate pe Ana putin mai mult decat pe Andreea :) Ana are cativa ani experienta, Andreea este la prima ei generatie de pitici, si deocamdata se descurca bine.

Despre ce vroiam sa scriu mai mult azi - din luna noiembrie au inceput activitatile "pe centre" - se impart masutele in 3 grupe/centre - Arte, Comunicare si Matematica. Fiecare copil isi alege cu ce centru incepe, dupa care se fac rotatii asa incat fiecare copil sa treaca pe la toate centrele. La un centru se sta cam 30 minute, dupa care urmeaza o pauza de cateva minutele (in care beau apa, merg la toaleta etc) si se face rotatia. Si sunt invitati si parintii sa ajute la aceste centre - la centrul de Arte, de fapt :) Si conform programarilor, joi a fost randul meu :D

Asa ca m-am prezentat frumos la ora 10 la clasa, tocmai erau in pauza dupa activitatea dinainte. S-au plasat in semicerc si li s-au impartit cartonasele cu poze, sa isi aleaga centrul - au un panou pe care isi plaseaza cartonasele la centrul dorit. Ei, bataie mare acolo, in special pe centrul de - ia ghiciti - Arte! :) Chiar il intrebasem pe Alex el cu ce incepe - "cu Artele, dar nu prea prind loc ca toata lumea vrea acolo". Ana le-a explicat de la inceput sa se distribuie cat mai bine, pentru ca cei care vor fi in plus la un centru vor fi redistribuiti la alte centre. Cu toate acestea, tot au ajuns 11 cartonase la arte in loc de 8 - ei stiu foarte bine cand pun 2 cartonase intr-o locatie, dar spera sa fie ceilalti redistribuiti :)) Alex a inceput cu mult doritul centru de Arte :)

Ce am avut de facut - ghirlande din hartie creponata. Am facut si eu la vremea mea, doar ca din hartie glasata. Cum se face - stiam foarte bine. Eu trebuia sa tai fasiile de hartie, ei aveau lipici, si mai trebuia sa le arat cum sa le lipeasca si sa ii ajut la nevoie.

Pentru cine mai stie, eu teoretic sunt "profa de mate si info", dar pentru copii mai mari. Ma gandeam ca daca ma descurc cu cei mai mari, si cu Alex, ar trebui sa mearga treaba si cu mai multi de varsta lui Alex. Totusi, greu :)

La prima grupa (am avut 8 copii/grupa) n-am facut fata la taiat hartia. La celelalte 2 grupa, am avut fasii, dar am avut alte "probleme". Pe scurt:

- cum taiam cateva fasii, se aruncau toti pe ele si le sfasiau
- rupeau hartia tragand cu lipiciul peste ea
- vroiau alte culori
- vroiau alt lipici
- "eu vreau sa fac steagul Romaniei si n-am albastru"
- "nu vreau verde inchis, vreau verde deschis"
- "vreau roz si nu mai fac nimic pana nu taiati roz"
- "am terminat culorile si nu vreau sa pun mai multe de aceeasi culoare, deci nu mai fac"
- "eu nu am chef sa fac, dar pun lipici pe benzi si le dau lor sa le lipeasca" - abia l-am convins sa faca o ghirlanda de 3 zale :)
- se apucau de povestit si cantat - teoretic la SbS au voie sa discute intre ei, dar cu oarecare limite, sa nu ii deranjeze pe cei de la celelalte centre
- "X a luat fasia pe care o vroiam eu"
- o fetita a inceput sa planga pentru ca "ghirlanda mea e urata" - pana la urma mi-a aratat o "za" verde mai "sifonata" - am inlocuit-o si a putut continua :)
- la un moment dat mi-a scapat un "sa vad care e mai lunga" si unul din copii m-a "sanctionat" - la SbS nu se fac concursuri intre copii! ups, am reformulat - "sa vad cat de lungi puteti sa le faceti fiecare" :)
- de la un moment dat aveam un lipici mai putin
- un copil se straduia sa isi lipeasca degetele unul de celalalt
- Altul isi daduse un strat de lipici pe maini si incerca sa le lipeasca de masa
- cei nou veniti la rotatii erau mai concentrati in a-si alege fasii colorate fara sa stie ce au de facut cu ele, decat la ce ma straduiam eu sa le explic
- "sunteti atenti la mine?" "daaaa", spuneau eu cu ochii in complet alte parti :D
- etc :)

Si pe alte teme:
- "Doamna, pot sa va spun "Doamna"? :))
- "Dar Alex acasa si scrie, sau doar se joaca?" :)
- "Mie imi place "vara nu dorm"
- "Si mie, dar mama nu ma lasa sa o ascult"
etc


Pana la urma, m-am bucurat din suflet ca nu trebuie date note :D adica, unii se descurca, dar altora nu le sta mana pe trebusoare de-astea, pur si simplu (cum nu-mi sta mie pe ac si cusut :D). Eu m-am bucurat ca la sfarsit am avut si un set de ghirlande cu care chiar se poate impodobi ceva - bradutul sau clasa :)

In tot acest timp, doamnele invatatoare s-au ocupat de celelalte 2 centre. Iar lui Alex i-a mers de minune, a facut fisele fara greseala :)

Dupa activitatile pe centre au urmat cateva minute de feedback. Spicuite:
- "a fost foarte frumos la toate centrele"
- "cel mai mult mi-a placut la Arte, Comunicare si Matematica" :)
- "Eu vreau sa spun ce NU mi-a placut - nu mi-a placut la Arte! [eu deja inghetasem] Nu mi-a placut ca ... ne-am distrat!" =))

Si dupa care s-a dat "imprastierea" la masa, iar eu la serviciu :) A fost interesant, m-am simtit putin depasita de situatie, dar pentru o prima experienta eu zic ca a fost bine :)) Dat fiind ca vin cate 2 parinti/saptamana si sunt 24 de copii in clasa, probabil cam in 3 luni imi mai vine randul o data ;) Pana atunci insa, mai suntem invitati sa le explicam copiilor in sesiuni scurte cam ce facem pe la serviciu - avem parinti actori, jurnalisti etc. Si am sa merg si eu, mi-am "planificat" vreo 4 teme de povestit, sa vedem cand reusesc sa si ajung ;)

p.s. dat fiind ca noul meu job e destul de solicitant, nu prea mai ajung sa stiu pe blog. Asa ca probabil voi ramane "blogger de week-end" :) asta e, lucrurile se schimba in viata, la fel si modul nostru de a ne prioritiza activitatile.

Un comentariu: