miercuri, 9 ianuarie 2013

Gaz natural vs GPL

Ah, de cand astept sa pot face aceasta analiza :)

De la inceput de noiembrie avem acces la gaz natural. Asta dupa ce semnasem contractul la sfarsit de august, dar a durat ceva hartogaria (ca lucrarile efective au fost gata in 3-4 zile). Evident, la norocul nostru, la sfarsit de septembrie s-a terminat si GPL-ul, si cum nu mai merita sa incarcam, am cam rabdat frig in octombrie. Apa calda am avut cu un instant - a functionat mai ciudat, deci ne-am bucurat din plin de abonamentele de la salile de fitness - poate nu atat de efort cat de dus, si poate nu atat de apa calda, cat de presiunea ei ;)

Acum, sa facem o paralela:

- costuri de instalare - aici clar GPL castiga. Practic, ti se aduce gratis un rezervor (initial am avut unul de 1800l, mostenit de Petrom de la Shell, dar la semnarea contractului ni l-au schimbat cu unul de 2800l). Nu platesti nimic pentru el - instalare, chirie. Se plateste totusi proiectul, e vorba de o instalatie trasa prin curte, trebuie aprobari si tot tacamul. Plus, mai ai de facut o imprejmuire a rezervorului - daca e aproape de strada trebuie si un gard din beton etc. La noi a fost mai cu treaca-mearga, ca fostul proprietar facuse o imprejmuire slabuta (n-ar fi ajutat cu nimic in caz de explozie). Plus, trebuie ridicat tot ce e gura de put/fosa, ca sa nu se scurga gazul in ele in caz de ceva (n-am apucat sa facem asta, am sperat sa scapam de rezervor inainte sa se intample "ceva" :D). Pe de cealalta parte, instalarea pentru gazul natural a insemnat o extindere (de la sosea, care e la 80-130m de proprietatea noastra), plus din nou reteaua din curte (nu se bazeaza pe ceva existent), plus inca niste maruntisuri. Ca sa va faceti idee, 1ml de extindere e aprox 100lei, 1ml de teava in curte e aprox 65 lei. In 2011 la prima oferta ni s-a spus suma, n-am avut-o, si gata. In 2012 s-au schimbat putin lucrurile si am putut negocia niste rate, si pana la urma a iesit bine :)

- comoditate - la GPL cam trebuie stat cu ochii "ca pe butelie" pe indicatorul de cantitate :) si cum noua ne mergea si ciudat, nu stiam niciodata cat gaz mai avem de fapt. Si ni s-a intamplat si sa nu poata veni masina de gaz din cauza zapezii, tocmai cand aveam mai mare nevoie de caldura - atunci sa vezi stres. Acum - gazul natural vine continuu, nu s-a intrerupt niciodata de cand il avem.

- caldura in casa - diferenta de nedescris, e semnificativ mai bine cu gaz natural. E adevarat, am modificat putin si setarile centralei - pe GPL, stiind ca avea consum mare, aveam setarile destul de "stranse", legate strict de perioadele in care eram acasa; in afara lor si noaptea cam mergea pe programul de dezghet (am mers pe ideea ca daca e suficient de cald in casa nu se raceste tare in cateva ore). Acum, noaptea merge pe economic (sunt vreo 10 grade in plus la setare), dar am redus si am decalat intervalul de confort, ca acum intr-adevar e suficient de cald incat sa nu se raceasca tare in cateva ore :D

- gatitul la aragaz/plita - cu GPL mi se incalzea apa mult mai repede, la flacara minima :) acum, trebuie sa dau gazul spre mediu ca sa ajunga la temperatura de fierbere, si oricum dureaza mai mult pana la acest punct. Dar am inteles (ulterior!) ca e si o chestiune de duze - noi le-am lasat pe cele de gaz natural si la GPL, probabil de-asta imi si innegrea oalele in ultimul hal - eu dadeam mereu vina pe calitate, am crezut ca se innegreau de la impuritati arse :D

- alte aspecte - dat fiind ca era mai rece in casa inainte, la consum destul de mare, am fost nevoiti de mai multe ori sa suplimentam incalzirea prin folosirea de convectoare electrice. Acum nu mai e cazul :)

- cost lunar - la gaz efectiv costul cu gaz natural s-a redus cam de 3 ori fata de cel de GPL. In plus, mai reducem si din curent, dat fiind ca nu mai folosim convectoarele :) la gaz natural factura se e emite lunar. La GPL incarcam in momentul in care se termina gazul (sau proactiv), dar era ceva mai complicat - se face comanda (minim 1/3 din capacitatea reservorului - aici am inteleg de ce ni l-au schimbat :D), se plateste in avans, se programeaza transportul, teoretic te anunta cu o zi inainte cand sa fie cineva acasa; practic, ne trezeam mereu cu telefon - "ajung in 15/30 minute", in conditiile in care noua ne lua 1h-1h30 sa ajungem de la serviciu acasa :D Comparatii in cifre as putea sa fac, dar am doar experienta casei noastre (beton + lemn, aprox 180mp + terasa, izolatie de vreo 5 cm - cam prost facuta, totusi - si geamuri termopan - cam prost instalate :D). Daca va intereseaza si cifre, putem face eventual o paralele pe datele pe care le aveti.

- alte aspecte (2) - acum putem folosi si suprafata de pamant pe care era inainte rezervorul - aveam cativa mp betonati si imprejmuiti, care acum sunt numai buni de gradinarit :)

Sper sa va prinda bine aceste informatii daca va aflati in situatia de a alege intre cele 2 optiuni :) parerea mea - daca chiar te frige la degete si n-ai banii de investitie, merge si GPL, dar nu mai mult de 1-2 ani. Pe de alta parte, incearca si sa negociezi, uneori merge :)

19 comentarii:

  1. Buna ziua,
    un rezervor de 1000 l,.folosit la incalzit locuinta de 100 m patrati, la temperatura de 20-25 grade C, cat poate fi folosit, ca si timp si cat costa?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ziua ma intereseaza daca se pot face rate la aceasta instalatie pentru incalzit si cam cat costa cum se procedeaza.multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut.
    Am citit articolul asta si e foarte interesant.
    Ma intereseaza sa pun parintilor un rezervor de propan/gpl si as dori o recomandare de firma cu preturi de instalare .
    Am contactat Butangaz,si mi-au dat un pret de 20.000 Ron inclusiv un plin de 1700litri la instalare si autorizatiile..
    Adica,ei imi instalaeaza rezervorul pe platfoma de beton facuta de mine pe baza cerintelor lor(distante de casa,vecini,canalizari..,dimensiuni).
    Si imi trag teava pana in casa(bucatarie)...
    Daca cititi mesajul meu si puteti sa imi dati o recomandare,ar fi fantastic.
    Locuiesc in afara tarii si mi-e greu sa aflu pareri de la cei ce au experimentat incazirea casei de la rezervor in curte.
    Va multumesc ! 😊

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut. Ca sa bag o centrala pe gaz cu o butelie de 3000 litri la o casa cu 8 calorifere credeti ca ar ajunge o butelie

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau daca stiti daca ar putea sa ma duca mai mult de 6000 de lei pe iarna

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde pot să gasesc un rezervor de 1000 litri de închiriat

    RăspundețiȘtergere
  7. Am survolat tutorialul si mi s a parut destul de interes.,pro gn vs.gpl care nu prea este agreat de multi sat.cons.ex.in unit.de timp,2-3-4 butelii de gpl/luna,fals , multi sunt in necunostiinta de cauza si nu i acuz,probl.sta cu totul si cu totul altfel si anume,eu deja folosesc o centr.termica pe gpl la curte, inst. este realiz.dintr un inst.gpl cu cons.foarte mic de 0,66 l gpl/ h,calorif.120 cm,conductaraie de cu, pompa de recirc., vas exp.deci tot tacamul,in 8 h de funct.la o temp.ambient.de 21-22 gr.cons.0,66 l gpl/h, instantul la pornire pana a intra in reg.termic normal presetat este de aproz.4min.unde se atinge temp.prestab., dupa acest moment funct.centralwi intra in stand bay max.15 min.dupa care se reinitiaza procesul timp de 2 min.,in concluzie arzatorul funct.intro h 10 min.raportat la 8 h de funct.ca si consum de gpl se incadreaza in cel estimat de producator de 0,66 l gpl/h, toata jucaria este asistata de un termostat" inteligent" , la un mic calcul 22 l gpl ajung in jur de 30 zile la un interv.de dolos.8h, cine doreste ezplc. mai amanuntite sa ma contacteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună dimineața, spune-mi te rog pentru 4 camere 1hol 1baie,100mp,cam cât crezi ca as consuma cu o centrala transformata din gaz natural pe GPL, un consum mediu, litri pe luna, decembrie sa zic. Multumesc

      Ștergere
    2. Buna seara ,cum pot lua leg cu dv ptr mai multe detalii?

      Ștergere
  8. Am survolat tutorialul si mi s a parut destul de interes.,pro gn vs.gpl care nu prea este agreat de multi sat.cons.ex.in unit.de timp,2-3-4 butelii de gpl/luna,fals , multi sunt in necunostiinta de cauza si nu i acuz,probl.sta cu totul si cu totul altfel si anume,eu deja folosesc o centr.termica pe gpl la curte, inst. este realiz.dintr un inst.gpl cu cons.foarte mic de 0,66 l gpl/ h,calorif.120 cm,conductaraie de cu, pompa de recirc., vas exp.deci tot tacamul,in 8 h de funct.la o temp.ambient.de 21-22 gr.cons.0,66 l gpl/h, instantul la pornire pana a intra in reg.termic normal presetat este de aproz.4min.unde se atinge temp.prestab., dupa acest moment funct.centralwi intra in stand bay max.15 min.dupa care se reinitiaza procesul timp de 2 min.,in concluzie arzatorul funct.intro h 10 min.raportat la 8 h de funct.ca si consum de gpl se incadreaza in cel estimat de producator de 0,66 l gpl/h, toata jucaria este asistata de un termostat" inteligent" , la un mic calcul 22 l gpl ajung in jur de 30 zile la un interv.de dolos.8h, cine doreste ezplc. mai amanuntite sa ma contacteze.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am survolat tutorialul si mi s a parut destul de interes.,pro gn vs.gpl care nu prea este agreat de multi sat.cons.ex.in unit.de timp,2-3-4 butelii de gpl/luna,fals , multi sunt in necunostiinta de cauza si nu i acuz,probl.sta cu totul si cu totul altfel si anume,eu deja folosesc o centr.termica pe gpl la curte, inst. este realiz.dintr un inst.gpl cu cons.foarte mic de 0,66 l gpl/ h,calorif.120 cm,conductaraie de cu, pompa de recirc., vas exp.deci tot tacamul,in 8 h de funct.la o temp.ambient.de 21-22 gr.cons.0,66 l gpl/h, instantul la pornire pana a intra in reg.termic normal presetat este de aproz.4min.unde se atinge temp.prestab., dupa acest moment funct.centralwi intra in stand bay max.15 min.dupa care se reinitiaza procesul timp de 2 min.,in concluzie arzatorul funct.intro h 10 min.raportat la 8 h de funct.ca si consum de gpl se incadreaza in cel estimat de producator de 0,66 l gpl/h, toata jucaria este asistata de un termostat" inteligent" , la un mic calcul 22 l gpl ajung in jur de 30 zile la un interv.de dolos.8h, cine doreste ezplc. mai amanuntite sa ma contacteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As dori mai multe detalii daca puteti

      Ștergere
    2. As vrea sa iau legatura cu dumneavostra pentru invalzirea cu gpl...

      Ștergere
    3. Bună ziua sunt o mămică de gemeni singura și as dori mai multe detalii despre cum funcționează o centrala pe GPL. Va mulțumesc anticipat

      Ștergere
    4. Ma găsiți la nr de tel. 0755655129

      Ștergere
  10. Cum iau legătura cu tine pentru mai multe întrebări!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna cine ma poate ajuta in legatura cu un pret complet pt o instalatie de gpl cu butelie 3000L si care ar fi costurile lunar la o casa parter de 180 mp izolata

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua, sunt in faza de proiect a unei case de 250m2 intr-o zona de munte (Sat Pestera, Moieciu Jud Brasov)
    Nu am acces la gazesi doresc sa instalez o butelie de 3000Lcu tot ce inseamna buna functionare aunei centrale termice.Am rugamintea cine este in masura sa ma ajute, sa ma contacteze pe adresa de email: mariansoloman@yahoo.co.uk
    Vamultumesc, Marian Soloman

    RăspundețiȘtergere