marți, 26 iunie 2012

Transferul masinii pe alta localitate

Na, ca uitasem sa pun si liniuta asta pe postarea anterioara :)
Dat fiind ca m-am vazut nevoita sa intru in legalitate o data cu inscrierea lui Alex la scoala (si pana la urma a ajuns tot la o scoala din afara razei de domiciliu :D dar am avut nevoie de adresa corecta pentru evaluare), mi-am facut carte de identitate pe domiciliul real. Si de acolo au inceput toate problemele :)

Pentru cei care n-au trecut prin aceste furci caudine, sa fie clar: schimbarea cartii de identitate (daca e vorba de alt judet e si mai complicat) mai inseamna:
- transferul autoturismului - implicit schimbare talon, care are pe el adresa de domiciliu
- transferul dosarului de alocatie a copilului - s-ar putea sa nu trebuiasca daca domiciliul se schimba in cadrul aceluiasi judet, dar la mine fiind alt judet e necesar.
- schimbare pasaport - la schimbare de judet, ca e trecut in el judetul de domiciliu
- schimbare permis de conducere - aici inca nu mi-e clar, am permis nou si nu am adresa pe el, dar nu sunt sigura ca mi se accepta alt emitent decat restul actelor (emitent e judetul vechi)
- notificari pe la toate bancile, cu copie dupa noua CI, ca altfel nu mai seamana datele cu cele pe care le au prin computer si va puteti trezi ca nu va dau banii din cont (am patit-o si pe-asta :D)
- notificati pe unde mai aveti contracte - gen telefon mobil. Bine, la operatorul meu voi ramane pentru tot restul vietii "lipita" de adresa pe care mi-am facut abonamentul acum vreo 10 ani, chiar daca am schimbat-o si notificat-o de vreo 3 ori intre timp... ce sa fac, atata poate :) nici macar parintii mei nu mai stau la adresa respectiva :D
- bineinteles, notificare la angajator :)
- notificare la medicul de familie

Cam atat stiu eu, cand ma mai lovesc de cate o problema din cauza ca am schimbat cartea de identitate, mai adaug :)

Si ca sa le luam pe rand pe cele mai complicate, incepem cu masina.
Am pornit de la experienta colegilor de birou, care si-au cumparat masini si au obtinut numarul in 2-3 ore :) adica, scurt - "te duci, iti da un formular, il stampilezi la primarie, si in 2-3 ore ai numarul".
Eh, zis si facut. N-am gasit nicaieri pe net exact ce acte imi trebuie, asa ca am luat actele masinii (talon si carte de identitate), le-am facut cate o copie xerox, si m-am prezentat la inmatriculari.

Acolo m-am invartit putin prin cladire cautand lista cu acte necesare - am gasit ceva intr-un final, pe spatele unui stalp, dar erau doar actele pentru inmatriculare. Pe cand a mea era inmatriculata, o vroiam doar transferata. Asa ca imi iau frumos numar de ordine si ma plasez la coada (nu era lunga) sa intreb exact ce si cum.

Ajunsa la ghiseu, un domn foarte eficient, scurt si la obiect imi smulge foile din mana, le aranjeaza intr-un mod doar de el inteles, si imi da o foaie si imi spune - "acolo, stampila de la primarie, completati si declaratia asta si reveniti".

Buuun, yupiii, multumita ca scap usor, am urcat din nou in masina si - cale intoarsa, la primarie. Ajung acolo, se uita doamnele la mine - dar foaia de la primaria veche unde e? Eu: ha? pai la inmatriculari mi-au zis sa imi puneti stampila aici... da, se pune stampila, dar dupa ce vine dosarul de la primaria veche. Pai, contractul de vanzare-cumparare unde e? Eu: da' la ce mai trebuie? masina e inmatriculata, vreau doar sa o mult de pe judetul X pe judetul Y. Eh, asa sunt regulile, le trebuie dosarul de la vechiul domiciliu.

Am plecat bosumflata, am sunat-o pe mama lui Cristi, i-am explicat. S-a dus la primarie - trebuia sa trimit o cerere de mana, copii dupa actele masinii si dupa CI noua si se rezolva. Buuun, pregatesc pachetul, il trimit acolo (a razbatut decat tara in diagonala)... suna telefonul - paaai, intr-o luna ajunge dosarul in localitatea de domiciliu.

Pff, am ramas paralizata. O luna ?!?! da, atat dureaza sa trimita dosarul de la o primarie la alta. Eu cam aveam emotii sa mai astept atat, vroiam sa plec la drum lung cu masina si imi era ca poate vreun politist zelos imi retine talonul daca nu are adresa din CI. Asa ca mama lui Cristi s-a dus in audienta si a cerut urgentare. A reusit :) asa ca intr-o saptamana aveam dosarul :)

M-am prezentat cu el la primarie; eu insistam sa imi stampileze foaia primita de la inmatriculari - nu si nu, ca stampila trebuie pe foaia de la primaria veche - aveam intr-adevar o foaie similara in dosar :) asa ca mi-au stampilat-o pe aceea, si m-am dus, iar cu emotii, la inmatriculari.

Acolo - iar numar, iar coada, iar domnul care mi-a luat dosarul din mana si a rearanjat foile intr-un anume fel :) ah, mai trebuia o copie dupa CI (nu stiu cum de nu aveam la mine, ca am mereu), si taxa de 37 de lei la CEC. Asa ca ma duc la alta coada, la ghiseul CEC din cladire, pentru taxa. Intre timp am cules si numerele de pe masina, cu gandul sa nu mai ies din cladire :) tot am iesit, ca in cladire nu era xerox, ca doar trebuie sa traiasca bine si businessmanii de pe langa inmatriculari :) Pana la urma, cu taxa platita (era de fapt "taxa talon") si cu copia, iau iar numar si ma pun la coada.

Cum coada se cam lungise, a mai aparut un domn sa preia dosare. Eu am nimerit de data asta la domnul nou. Care mi-a aranjat si el foile intr-un anume fel :) si spre deosebire de celalalt domn, chiar m-a luat la povesti si a incercat sa fie sociabil, asa ca m-am si relaxat putin :) Buuun, dosarul gata - la ghiseul celalalt pentru numar.

Hotarasem deja cu Cristi ca nu vroiam un numar anume, asa ca luam ce nimerim :) in fata mea, un domn ia si el 2 numere "la rand", ca avea 2 masini - nimereste VIR si VIT. Imi vine randul - ia ghiciti, nimeresc VIU :) vorba cuiva, bine ca nu-i MOR. Desi, daca stau sa ma gandesc, daca s-a ajuns la 05VIU, sigur exista si cel putin 5 MOR-uri date :))

Eh, aici surpriza - doamna de la ghiseu constata ca aveam o greseala la nume, pe fisa de la primaria veche. Inlemnesc. Zic - doar nu ma trimiteti inapoi! Pana la urma, dupa ce a verificat si restul datelor pana la virgula, cum s-au potrivit perfect, mi-a acceptat fisa asa :) Si pe cand imi baga datele in calculator - alta problema - nu exista strada noastra in baza de date. Vorba cuiva - "asa va trebuie daca v-a trebuit strada noua" :D (de fapt smecheria e alta - comuna noastra are 2 strazi cu acelasi nume, doar ca una e "strada", iar cealalta e "soseaua" - aveau in baza de date soseaua, dar nu aveau si strada). Termen: maine. Iar ma pleostesc - dar macar azi, la sfarsitul programului, ca-mi trebuie masina sa vin maine la serviciu? Pana la urma primesc un ok pentru "ultima ora - ora 18", asa ca ma linistesc.

Si asa a fost, la ora 18 mi-am ridicat noile numere, le-am montat, si mai nou avem si masina in legalitate. Bineinteles, a trebuit schimbata si Rovigneta, ca "e pe numar doamna, nu pe sasiu, chiar daca va scrie acolo sasiul... eu ma uit aici [in aplicatie] si nu aveti rovigneta". Asta in timp ce eu stateam cu ea in mana :) na, daca asa e regula, am facut alta, si ar trebui sa ma duc la CNADR sa imi rezolv cumva diferenta de pe cea veche. Ceea ce nu mai am chef sa fac, oricum diferenta nu e asa mare :) Acelasi lucru si cu asigurarea - nu mi-au cerut asigurare la dosar, dar eu am facut una noua fara numar (pe seria sasiului), ca sa fiu sigura ca n-am probleme. Cea veche imi expira peste o luna, si nu mai am nervi sa imi recuperez diferenta de bani.

Si, vorba ceea, totul e bine cand se termina cu bine :) data viitoare il pun pe Cristi sa isi schimbe cartea de identitate, si ii vand lui masina, ca la vanzare-cumparare chiar se rezolva in 2-3 ore, doar la transfer dureaza peste o luna :)

Urmeaza, in curand, transferul alocatiei. Data trecuta a durat cam 6 luni, si ne-am trezit cu multe erori :) sa vedem acum cum va fi... va tin la curent si cu asta :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu