duminică, 26 februarie 2012

Covrigi de casa

In zilele de izolare in Bucuresti in Saptamanile inghetate, am circulat cu metroul. Si asa am redescoperit covrigii :) Eu ca eu, dar Alex e innebunit dupa ei. Asa ca, o data reveniti acasa, m-a tot batut la cap sa ii fac covrigi cu mac. Eu vreau o prajitura cu mac, dar asta probabil va fi alta postare :)

Revenind la covrigi: initial m-am gandit ca merg cu un aluat de paine. Apoi mi-am dat seama ca interiorul painii, respectiv al covrigilor, nu au aceeasi textura. Iar pe de alta parte, coaja covrigilor e diferita...

Am cautat retete pe net, am luat-o pe cea care mi-a inspirat cea mai multa incredere :) am observat in mai multe retete un proces de oparire a covrigului inainte sa fie pus la copt - initial am ezitat, dar pana la urma am hotarat sa fac si eu trebusoara asta :)

Deci, pe scurt, reteta zice asa:

Pentru aluat:
500g faina
1 plic drojdie
1 lingurita zahar
30 ml unt/ulei
270 ml apa calduta
1 lingurita sare

Pentru oparit:
1 litru apa
6 lingurite bicarbonat de sodiu
2 lingurite sare

Eu am hotarat sa fac doar jumatate din cantitate, cu gandul ca, daca nu ies bine, macar nu arunc prea mult ;) Asa ca am luat jumatate din cantitatile necesare pentru aluat si le-am pus in masina de paine pe programul de aluat, evident, in ordinea ceruta de masina de paine (intai lichidele).

N-a fost o alegere prea inspirata, am constatat ca masina de paine are nevoie de o cantitate minima - un "prag critic" de aluat pentru a-l putea framanta, iar mie imi iesea mai putin decat acel prag. Asa ca, dupa ce am constatat ca stric ingredientele daca nu fac altceva, am luat aluatul in maini si l-am framantat cu mana pe durata programului de framantat al masinii :) am ajuns la concluzia ca totusi mainile sunt mai eficiente decat masina :D

Apoi am pus aluatul inapoi in masina si l-am lasat pe restul programului (cam o ora), la crescut. Si a crescut frumos.

Dupa care l-am chemat pe Alex si ne-am apucat de modelat covrigi :) am facut si formele clasice de covrigi, dar si unele "la cerere" :) ne-au iesit 8 covrigi din aluatul pe care l-am avut. Ah, aluatul a fost destul de elastic, dar cum intindeam de el, asa si revenea inapoi :) deci din snururile care in maini pareau lungi, pana le- am impletit au ramas doar covrigei :) nu prea mari.

Oparitul a mers usor - ingredientele puse la fiert, si dupa ce a dat in clocot, am pus fiecare covrig pe o paleta gaurita, am pus paleta in apa, si am lasat-o scufundata pana s-a ridicat covrigul de pe ea (cam 15-20 de secunde). Apoi covrigul pus in tava de copt, si presarat - fie cu mac + sare, fie cu susan, fie lasati simpli. Tot la cerere :)

Apoi, pusa tava la copt, 20 de minute, la 220-200 grade.






Au iesit bine. Aspectul, textura si comportamentul - aproximativ de covrigi cumparati :) Gustul - cred ca mergea mai multa sare, mie mi s-au parut destul de dulci :) Dar un lucru e cert - o sa repet reteta, cu ceva mai multa sare (de asta am si notat-o pe blog :D). Ah, neaparat trebuie mancati in maxim 3-5 ore, altfel se usuca prea tare... :D

Spor la treaba! :)

Un comentariu: