miercuri, 15 februarie 2012

Saptamanile inghetate :)

Dupa Marea noapte alba, as fi zis ca lucrurile pe iarna asta ar fi trebuit sa se aseze, aveam deja ceva de povestit la nepoti, si restul zilelor o sa mearga struna pana la primavara.

Dar se pare ca iarna avea alte ganduri pentru noi.Pana sa aflu asta, m-am implicat cat am putut in organizarea Semimaraton Gerar. La a doua editie, cursa iernii, eveniment care sa te scoata din fotoliu si sa te stimuleze sa te mai misti peste iarna, ca sa incepi primavara in forma (alta forma decat rotunda :D).
Si asa, sambata, pe 29 ianuarie, ma aflam eu pe holurile Rectoratului Politehnicii Bucuresti, facand diverse - de la taiat elastice pentru numere la aranjat mesele pentru kituri, si apoi m-am infiintat frumos la impartit kituri (deh, treaba mea consacrata de voluntar).

Si pe cand ma hotarasc eu sa plec - mai aveam ceva treaba, de cautat un cadou, ca a doua zi dupa cursa urma sa mergem la un eveniment - suna telefonul. Ma uit - Cristi. Zic - hm, arde de nerabdare, sigur ma bodogane putin ca am stat toata ziua pe-aici. Raspund - ce-mi spune ma loveste direct in moalele capului: s-a terminat gazul!

Ca sa intelegeti cum sta treaba - noi, la casa noastra, avem sistem GPL. Adica, un rezervor in curte (de 2750 litri), in care vine periodic o masina de la furnizor, si ne pune in rezervor atata gaz lichid cat ne permitem noi sa platim :) dar neaparat minim 800 litri, ca pentru mai putin nu-si misca dosul... pardon, masina de 10 tone... Si, daca se termina minunatia asta, dureaza cateva zile pana sa facem rost de gaz - ca programare, ca plata anticipata, ca pana intra banii din transfer bancar etc.

Si culmea, chiar cu vreo saptamana inainte de asta, ne calculasem noi cam cat trebuie sa ne mai ajunga gazul pe care il pusesem in decembrie - sigur terminam si luna martie cu el, frig prea mare n-a fost, daca nici nu vin conditii grele poate prindem si aprilie cu gazul asta. Si uite, surpriza, nu s-a terminat nici ianuarie, ca imi spune Cristi ca e gata gazul, centrala nu mai poate tine flacara aprinsa.

Vin si eu intr-un suflet (vreo 2 ore de drum) acasa. Am uitat sa va spun, cu cateva zile inainte incepuse ninsoarea, era ditamai zapada. La noi in sat - primar gospodar, trimite plugurile la dezapezit, atat incat sa poata iesi toti oamenii din sat cu masinile. Adica, daca la noi se poate ajunge pe 3 cai, e dezapezita una singura, cea care ajuta cat mai multi oameni sa poata iesi :) Din pacate, masina de gaz prefera alta cale (drum mai lat), care nu era curatata...

Deci, acasa. Verific si eu - centrala pas. Aragazul mai mergea. Zic - nu-i nimic, ne strangem in dormitorul nostru (ca avem usa la el :D), pornim un convector, si luni la prima ora dam comanda de gaz, de banii pe care ii aveam pregatiti pentru canapea (de fapt noroc ca a venit zapada ca nu ne-am mai dus sa luam canapeaua, ca altfel sambata dimineata am fi dat banii pe canapea, si pana veneam inapoi acasa vedeam si lipsa gazului si era mult mai grav :D). Buuun.

Cu incalzitul ne-am descurcat (am luat si un al doilea convector, inca speram sa putem incalzi 2 camere, dar n-a meritat efortul), ne-am strans in dormitor, mai fugeam rapid la baie, ca incepuse sa se raceasca prin casa. Mai grav era ca nu aveam apa calda, iar improvizarile merg doar pe termen scurt (spalat cu apa incalzita la microunde, de exemplu :D).

Luni dimineata - la prima ora, dau comanda de gaz. Dupa vreo 2 zile ne spun ca ne trimit masina, sa fim acasa. Joi - Cristi prezent acasa, vine masina, dar ... nuuuu, nu intra in zapada aia, nu se poate. Ma suna Cristi si-mi spune ca masina nu poate intra - sa caut o solutie. Eu ma si enervez - ce solutie sa caut eu daca tu esti acolo? :)) Ma lamureste pana la urma - gandeste-te ca masina nu poate intra, zapada de pe calea pe care intra masina nu se poate misca cu lopata, deci gandeste-te la o solutie ca nu mai putem sta in casa pana nu se face ceva cu zapada asta, in cel mai rau caz pana la primavara.

Pff. M-a lovit rau. Fierbeam in mine, pur si simplu, pentru ca eu sunt genul care, la fata locului, lupta pana la ultima picatura ca sa rezolve treaba, si mi se parea ca Cristi renuntase prea usor. Nu stiam ce era acolo, dar eram convinsa ca nu era imposibil sa se faca ceva. Nu stiam ce, dar ceva :)

Pana la urma m-am linistit, mi-am dat seama ca masina de gaz oricum plecase deja de la noi si noi tot fara gaz eram, asa ca am sunat niste prieteni si i-am rugat sa ne gazduiasca pentru cateva zile, pana reuseam sa gasim o solutie sa punem gazul. Si le multumim din toata inima :)

Joi seara ne-am dus in locatia temporara, toti 3. Dimineata, Cristi a hotarat ca nu mai poate dormi cu Alex in pat (recunosc, e aproape imposibil sa dormi o noapte intreaga cu Alex in pat), asa ca ne-am impartit - eu si Alex acolo, unde aveam caldura si apa calda, iar el acasa, sa caute solutii.

Vineri dimineata colegii imi dau o idee, asa ca sun la primarie sa ii rog sa curete cumva drumul pe care intra masina. Imi raspunde o doamna foarte amabila, care imi spune ca viceprimarul se ocupa de asta si ca momentan e plecat, dar ii transmite, si vor face tot ce se poate ca sa ne putem incalzi casa (evident, i-am dat toate explicatiile necesare). Intre timp a vorbit si Cristi cu vecinii nostri, care ii cunosteau pe soferii de pe utilaje - puse toate astea cap la cap, vineri dupa-amiaza, cu plug, cu freza, cu buldozer - drumul era curatat, drept ca-n palma, putea veni masina linistita. Asa ca sun din nou la furnizorul de gaz si ii rog sa reprogrameze, ca am curatat drumul. De asemenea, cu rugamintea sa ne anunte cu o zi inainte, ca sa programam si utilajele primariei sa fie la faza locului in caz ca o mai fi nevoie de ele.

Cum nu fac oamenii livrari in week-end, ne-am calculat noi ca ne-ar programa pe marti sau miercuri. Si cum experienta ne spune ca NU ne anunta din timp cand vin (ne trezim cu telefoane "ajunge masina intr-o ora"), Cristi a hotarat sa stea pe-acasa, sa astepte masina, si sa mai curete zapada.

Numai bine, peste week-end a mai venit o tura de ninsoare si viscol. Curatarea drumului devenise munca de Sisif. Pe langa asta, se inchisesera niste drumuri, si se pusesera restrictie pentru masinile de mare tonaj pe alte drumuri, asa incat era clar ca nu mai vedeam gaz curand.

Nu ne-am dat batuti (v-am zis ca lupt pana la ultina picatura? :D) - iar telefoane la primarie, la furnizor, la vecini, la toata lumea :) din pacate raspunsul furnizorului de gaz era invariabil - sunt restrictii de circulatie. Am ajuns sa ma interesez si la politia rutiera despre restrictii, si sa ma cert cu furnizorii ca pe ruta care ma interesa pe mine nu erau restrictii. Desi eram constienta ca ei "cupleaza" mai multe livrari dintr-o zona si nu veneau doar pe ruta mea. Dar asta era cartea mea si am insistat pe ea :)

Intre timp, Cristi facea turturi in casa - temperatura din casa (exceptand camera incalzita) ajunsese la 5-6 grade. El statea in camera incalzita, pe care a hotarat sa nu o imparta si cu pisoii, care nu erau deloc multumiti de temperatura caloriferelor pe care se rasfata de obicei :)

Joi  aflam ca peste week-end mai vine o tura de ninsoare si viscol. Zicem - gata, azi si maine reprezinta singura noastra sansa sa mai incalzim casa pana la primavara. Asa ca iar incep cu pisalogeala la furnizor :) Dau sa sun si la primarie sa ii rog sa curete - nu suna. Intre timp ma suna si vecinul - vezi ca nu ne merg telefoanele, nu merge netul (noi impartim netul cu vecinul, ca inca n-am reusit sa ne instalam unul al nostru :D), nu merge nimic. Ups. Zic - suna la suport, vezi ce zic. Ma suna inapoi - cica ceva bai cu centrala, din cauza Enel. Aha, acum se explica si de ce nu pot suna eu la primare.

Eu fierbeam rau in suc propriu, ma si vedeam in locatia temporara pana la primavara. Grr, nu :) Adica, nu. Chiar nu. Si cum intamplarea a facut ca o prietena (care lucreaza la Enel) sa ma roage sa o ajut cu ceva, am prins-o si pe ea la inghesuiala (scuze, Oana!) si m-am descarcat de toata frustrarea cu centrala telefonica din sat - de fapt pentru ca nu puteam suna la primarie sa curete drumul, ca n-aveam alte numere decat cele de fix, care nu erau functionale, si ma vedeam iar in situatia in care ar fi venit masina de gaz si n-ar fi putut intra, apoi ma temeam ca nu ne-ar mai fi programat pana la primavara... scenariul cel mai prapastios posibil :)

Pana la urma, spre seara, s-a rezolvat si problema (nu cred ca de la descarcarile mele nervoase :D), asa ca m-am linistit cu gandul ca vineri dimineata macar pot suna la primarie. Am mai facut o incercare la furnizor - a ramas acelasi raspuns invariabil - nu se fac programari pentru ca exista restrictii pentru masinile de mare tonaj.

Vine si ziua de vineri. Incepusem deja sa ma impac cu situatia, se faceau 2 saptamani de cand ramasesem "la rece". Am tras adanc aer in piept, si am hotarat sa nu mai sun nicaieri. La gaz nu, ca daca nu ne programasera pana atunci nu aveam sanse sa ne mai livreze pana saptamana urmatoare, cand era previzionat cod portocaliu - deci orice speranta era ruinata. Si am renuntat sa mai sun si la primarie, ca n-avea rost sa curete, din nou, drumul degeaba, pentru ca ceilalti n-ar fi binevoit sa vina. Si am inceput sa calculez cat mai aveam pana la primavara, si cum sa il ispitesc pe Cristi sa se intoarca sa doarma cu noi :)

Vineri seara, pe la ora 17 - suna telefonul. Raspund - furnizorul de gaz: Stiti, acum pregatim o masina, sunteti acasa in 1.5-2 ore? Sa innebunesc. Si de bucurie, si de amaraciune - nah, nu sunasem la primarie sa curete, deci iar n-ar fi putut intra masina. Zic: stati sa sun, sa vad daca puteti intra. Il sun pe Cristi - zice: acum pornesc incolo, stai sa vorbesc cu Ionut, sa ii roage pe soferi sa intervina... Pe la 17:20 sun inapoi la furnizor - haideti, ca pana atunci se descurca utilajele cu curatatul. Zic oamenii: ok, masina e pregatita dar inca n-a pornit, va punem pe lista. Buuun.

Si plec de la serviciu sa il iau pe Alex. Pe la 19, suna iar telefonul, tot furnizorul: un baiat cam incurcat: stiti, masina nu mai ajunge... Huh? Pai, s-a intamplat ceva la partea electrica a masinii, acum e pe DN1, n-are faruri, si incearca sa improvizeze soferul ceva ca sa se poata intoarce macar la garaj pentru reparatie. Dar o sa ajunga maine dimineata la ora 9.

Hai ca-i tare. Zic - ok, nu mai ajunge acum. Dar maine e sambata, si stiu ca nu faceti livrari in week-end. Baiatul: Da, dar de data asta chiar trebuie sa facem livrarile, vedeti si dumneavoastra cum e situatia... Oh da, stiam foarte bine cum era situatia :) Il anunt pe Cristi - imi zice: chiar mai bine ca nu ajunge masina, ca utilajele n-ar fi terminat de curatat in seara asta :) uneori, raul chiar e spre bine :D

Sambata dimineata - cel mai frumos moment al acestei ierni (deocamdata :D) - a ajuns masina, soferul a intrat pe drum fara cel mai mic comentariu, ne-a livrat gazul, si a plecat in treburile lui. Asa ca duminica am dezghetat si eu masina, si dupa o rataceala majora prin Bucuresti, am ajuns cu bine acasa.

Acasa :) nici nu va dati seama cat inseamna pentru mine acest "acasa" :)

Intre timp - stiti situatia - alta serie de ninsoare, avem curtea ridicata cu vreo 70 de cm, pe alocuri cu cate un metru, bradutul ingropat aproape complet in zapada viscolita, si o freza de zapada, cumparata impreuna cu vecinul, ca nu aveam sanse sa mai facem fata doar cu lopetile.  Eh, asta e iarna din 2012 :) inca mai sper ca asa ceva se intampla doar o data-n viata :)

Si cam asta a fost a doua poveste de spus la nepoti, din iarna asta. Eu zic ca ar trebui sa ajunga, sa mai lasam si pe alte ierni :)

Lectii invatate:
0. Nu recomand sistemul GPL (noi l-am preluat o data cu casa) :) Din cel putin 3 motive - pret, oboseala pentru incarcare, spatiu ocupat in curte.
1. Nivelul gazului trebuie verificat des :) chiar daca avem dubii serioase ca indicatorul ar functiona corect. Dar daca arata sub 5%, e rost de alta incarcare, indiferent cat gaz ar mai fi in el. Doar pentru siguranta :)
2. Anul asta - ar fi bine sa tragem gaz de la conducta :) e CAPEX-ul mare, dar OPEX semnificativ mai mic :D intr-un an ne recuperam investitia :)
3. Tot anul asta - ar fi de preferat sa tragem un gard mai inchis si mai inalt in partea dinspre lac. Ar trebui sa scuteasca o gramada de zapada viscolita...
4. Ceva sistem de back-up la incalzire :) aici mai e de gandit...
5. Lectie de invatat pentru altii: Enel avea avarie si nu putea interveni din cauza zapezii; primaria ar fi intervenit bucuroasa sa curete pana la zona cu avaria, daca i-ar fi anuntat cineva. Eu i-as fi anuntat, daca ar fi mers telefoanele, sau daca as fi avut si ceva mobil de contact :) Ideea pe scurt - multe lucruri s-ar putea rezolva printr-o simpla comunicare si colaborare, daca nu ne-ar fi asa de lene... :)

Voi, cum ati petrecut ultimele 2-3 saptamani? :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu