luni, 27 februarie 2012

Martisoare "de casa" :)

Anii trecuti am facut martisoare din diverse tipuri de pasta modelatoare. Anul acesta am "furat" o idee de la un atelier, al carui rezultat finit l-am vazut in niste poze pe Facebook :) Ideea m-a cucerit, mai ales ca aveam materia prima :)

Despre ce este vorba: inelusele/margelele din plastic colorat, de la Ikea. M-am mai jucat cu ele, dar n-am avut niciodata curajul sa pun fierul de calcat peste ele :D Ei bine, iata ca a venit si acest moment ;)

Ca sa nu mai lungesc prea mult la vorba, descriu procesul. Il insotesc si cu niste imagini, cu scuzele de rigoare, ca ni s-a stricat aparatul foto, asa ca am fost nevoita sa fac poze cu telefonul, care nu are blitz. Deci m-am chinuit cu poze facute pe palma, chiar sub bec :) Sper ca se vad rezonabil, asa incat sa va ajute daca vreti sa faceti si voi.

Ideal ar fi sa convingeti si un copil (sau mai multi :D) sa vi se alature. Dar prima conditie ar fi sa nu aveti televizorul pornit pe desene animate. In cazul in care se intampla asta, tot ajutorul dat de pitic va consta in alegerea culorilor de principiu, si un scurt CTC la fiecare bucata terminata :)

Forme - puteti face orice va trece prin cap. Noi am hotarat sa facem mai multe variante de Smiley - aceeasi forma, dar combinatii de culori diferite. Combinatii alese de Alex.

Inainte de toate, l-am rugat si pe Cristi sa caute pe la tarabele din oras niste fire de martisor :) si a gasit :D

Asa. Deci, luam inelusele
stabilim combinatia de culori, si le aranjam frumos pe forma pe care dorim sa lucram - exista patrate, cerc si inimioara, eu am lucrat pe cerc:
Ca sa integrez cat mai bine firul de martisor, si sa fiu sigura ca nu cade - am lasat 2 ineluse la sfarsit, prin care am strecurat firul (se poate si cu unul singur, eu am ales 2 din motive de simetrie :D):
dupa care le-am pus, ceva mai dificil, si pe ele pe placa :) trebuie tinute bine, altfel cam "sar".
Apoi se pune deasupra o folie (vine la pachet cu placutele) si se da cu fierul de calcat cald peste ele. Eu am tot pus fierul pe ele pana cand am avut o imagine plata, fara "gaurele":




Apoi se desprinde frumos de placa (atentie, ramane inca lipita de folie, ar fi bine sa puneti figurina pe o suprafata plata pana se raceste). Asa arata la sfarsit:
Apoi am legat firul intr-o fundita :)
Cateva exemple de martisoare:
Maine trec pe la librarie sa caut niste cartonase colorate, sa le taiem cu foarfeca zimtata (asta va fi placerea lui Alex) si sa le capsam :)

Daca va plac, spor la treaba! ;)

2 comentarii: