duminică, 1 aprilie 2012

Reteta Vafe

Daca tot mai sta Alex la un desen animat am timp sa o notez :)

Am cumparat aparatul acum vreo 3 ani, dupa ce am cautat insistent destul de multa vreme. Am incercat inacest rastimp mai multe retete, si in sfarsit am gasit una pe care sa o consider demna de notat, intrucat vafele nu se usuca dupa ce se racesc (cam asta pateam cu celelalte retete, trebuiau neaparat mancate pe loc, calde) :)


Scurt si la obiect, reteta:
1. 125g zahar
1. 1 pachet zahar vanilat
1. 3 oua
2. 125g unt topit
2. 250 ml lapte (pana la urma ar trebui cam 300, altfel aluatul e prea gros)
2. 1/2 lingurita suc de lamaie (merge si o lingurita intreaga)
2. coaja rasa de lamaie
3. 1 varf cutit sare
3. 250g faina alba
3. o lingurita praf de copt (am respectat asta cu sfintenie, n-am pus un plic intreg cum am tendinta de cele mai multe ori :D)

Observatii:
1. mai toate retetele contin praf de copt...
2. Am numerotat ingredientele intr-un fel mai ciudat - e ordinea in care se amesteca :) prima data se amesteca toate de la 1., apoi se adauga cele de la 2., la urma cele de la 3. Grija doar la unt, sa nu il puneti fierbinte peste oua, sa nu le faca omleta ;) eu am pus laptele rece peste unt si apoi combinatia peste oua.

Aluatul iese destul de gros, eu am mai pus cam 50 ml lapte suplimentar fata de reteta originala, si tot gros mi s-a parut, dar am putut lucra cu el asa.

Apoi, se incalzeste aparatul, se ia aluat cu polonicul si se pune o cantitate de aluat cat sa se faca vafa, dar sa nu dea pe-afara :) asta depinde de aparatul si ochiul fiecaruia, eu am ratat aproape complet primele vreo 3 seturi :)

Se pot manca fie cu dulceata, fie cu ciocolata, fie cu inghetata, fie cu orice combinatie de umpluturi va place la clatitele dulci - gen miere+nuci, banane+ciocolata, lamaie+zahar etc :)

Spor la treaba, pofta mare!

Cateva imagini:
Aparatul in functiune



O vafa aproape perfecta :)




Un comentariu:

  1. Ce frumoase sunt! AM aflat ca maica-mea are inca un aparat clasic de facut vafe (aveau alta denumire pe vremuri, imi scapa termenul). Le-a facut fetelor cand au stat la ei, dupa ce am nascut-o pe Iustina. Mie mi-au facut doar... pofta!

    RăspundețiȘtergere