miercuri, 14 decembrie 2011

Oameni simpli pe care ii apreciez (1)

Am hotarat sa creez pe blog si o astfel de serie :) nu voi da nume, decat voi descrie situatiile si Oamenii. cu O mare :)

Incep direct cu un domn pe care l-am cunoscut la un hotel din Budapesta. Roman, nascut in Oradea. Eram impreuna cu cineva intr-o delegatie acolo. Cand ne-a auzit vorbind romaneste s-a luminat la fata :) a inceput sa ne povesteasca vrute si nevrute, repede, repede, nu cumva sa plecam si sa ramana povesti nespuse :)

Ne-a spus ca e in Ungaria de multi ani - zeci de ani de fapt, ca a ajuns acolo din motive financiare (si-a gasit mai usor o slujba mai bine platita), si ca isi pune la TV canale romanesti, ca sa nu uite limba. Pentru ca, desi e maghiar de origine, s-a nascut in Romania, se considera roman, si VREA sa tina minte limba romana.

Pentru cine nu stie, eu sunt nascuta in judetul Mures. Se stie suficient de bine situatia din zona. E adevarat, majoritatea maghiarilor n-au nicio problema. Dar exista unii care chiar nu iti vorbesc in romaneste. Si iata ca, in inima Ungariei, un maghiar nascut in Romania se incapataneaza sa tina minte limba romana, sa vrea din toata inima sa o vorbeasca, si sa i se lumineze fata cand poate sa o vorbeasca.

Ne-a ajutat in mai multe privinte, ne-a sfatuit si unde sa schimbam bani ca sa iesim mai convenabil :) Dar ziua in care am ajuns noi acolo a fost pentru el ultima zi de lucru la hotelul respectiv, a doua zi urma sa inceapa lucrul in alta parte. Asa ca ne-am vazut un timp scurt, in care nu mai contenea sa ne vorbeasca. Parea copilul ajuns la borcanul cu miere, fericit si hotarat sa termine toata mierea din borcan inainte sa il prinda vreun parinte :)

Nu pot sa spun decat: Respect!

Un comentariu: