joi, 22 decembrie 2011

De sezon...

Am pornit aceasta postare (mi-ar placea sa declanseze discutii mai ample) de la 2 idei:

1. Prima idee: costumatia de spiridus pe care trebuia sa o aiba Alex la serbare. Exista o gama larga de costume de spiridus de cumparat/inchiriat. Toate arata aproape la fel :) In imaginatia mea, spiridusul arata altfel. De fapt, de aici a pornit disputa mea cu Alex pe tema costumului - el deja vazuse modelele din comert, si nici nu a incercat sa mai reprezinte un spiridus in mintea lui :) eu prima data l-am reprezentat, apoi am cautat costum. Pana la urma a ajuns si el la concluzia ca un spiridus nu e neaparat nevoie sa arate precum costumele din comert, ci arata exact cum ti-l reprezinti tu :) La o adica, niciun adult care proiecteaza costume de spiridusi n-a vazut niciodata spiridusi, ca ei se arata doar copiilor (asta e intelegerea noastra, ca de altfel eu in copilarie nu prea stiam de spiridusi, nu mi se pare ceva tipic romanesc) :) si la fiecare copil e un spiridus diferit, care poate fi imbracat diferit :) E doar o chestiune de imaginatie si reprezentare proprie :) [pana la urma Alex a refuzat un costum "clasic" - a fost pur dorinta lui, si a ramas la o costumatie mai putin clasica, pe care mi-a cerut-o si in casa, ca el vrea sa fie "spiridus] :) Si uite-asa ajunge comertul sa ne limiteze, sa ne reteze imaginatia, reprezentarile proprii. Si chiar daca le-am avea noi, cei din jur se asteapta sa ne mulam pe ce e "clasic" si "comercial" :)

2. A doua idee vine de la o invitatie la alergare, cu mentiunea ca toata lumea trebuia sa poarte "ceva rosu", ca sa fie "in spiritul Craciunului", iar cine nu are nimic rosu nu ar fi integrat in grup! (treaba asta mi s-a parut crunta) Acum, vin eu cu intrebarea: ce ar trebui sa reprezinte Craciunul, si de cand e definit de culoarea rosie? :) daca e musai sa ii aleg o culoare, pentru mine e mai degraba verde (de la brad) :D si as alege rosu pentru Pasti. Dar per ansamblu, in mintea mea/sufletul meu, Craciunul nu e reprezentat de vreo culoare. Craciunul in sine reprezinta, pentru crestini, sarbatoarea Nasterii lui Iisus Hristos. Orice altceva - brad, mosi, spiridusi, cadouri, rosu, verde etc - intra la categoria "comercial". Cineva, candva, s-a gandit probabil sa lanseze ceva deosebit "cu ocazia" sarbatorii Craciunului. Si treptat treptat, sarbatoarea si-a pierdut din semnificatia religioasa, si a castigat pe parte "comerciala". Si, ca tot veni vorba, ce sarbatoresc ateii de Craciun? De ce sarbatoresc Craciunul? :) Ce reprezinta pentru ei? :) Brad, mos, cadouri si spiridusi? :) e nevoie de zi libera de la serviciu pentru asta? :D

Deci: cand ai nevoie de ceva, cat iti mai folosesti imaginatia/reprezentarea/filtrarea prin propria persoana, si cat cauti ceva "comercial" si te mulezi dupa acel ceva? :) cat iti mai lasi copiii sa isi foloseasca imaginatia, si cat le impui ceea ce e "comercial" pentru ca pur si simplu asta vedeti (tu/copiii) la ceilalti? Cat mai esti "tu" pentru ca "tu esti tu" si cat "tu" pentru ca "ceilalti sunt ceilalti"? :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu