duminică, 27 mai 2012

Raport de curse - Corporate Games Bucuresti 2012

Am primit in urma cu vreo 3-4 luni  mesaj de la firma pentru inscrierea la Corporate Games. E prima editie organizata la Bucuresti, si din cate inteleg mai urmeaza si in anii urmatori - din fluturasii primiti la inscriere mai rezulta un fel de campionat de fotbal in toamna, jocuri de iarna anul viitor prin februarie, o noua editie in Bucuresti anul viitor in mai. Sa vedem :)

Dupa ce ca mi-a placut ideea mult, am tot oscilat intre sporturi. Prima alegere ar fi fost ciclismul (cu parere de rau pentru colegii alergatori, am constatat ca ma simt mai bine dpdv al andurantei pe bicicleta decat pe jos :D), dar nu s-a facut si proba de ciclism la noi la aceasta editie (banuiesc ca n-au gasit traseu de 60 km suficient de bun :D). Apoi am oscilat intre alergare si karting, muuulta vreme. Eram convinsa ca am sanse la podium la oricare din ele :) si cum nu aveam voie sa particip decat la un singur sport, am stat si am cantarit sansele vreo saptamana :) dar oscilam mai mult catre karting decat catre alergare, dara fiind experienta din toamna.

Pana la urma treaba s-a aranjat de la sine - inscrierea la karting costa mai mult decat la alte sporturi si nu aveam buget suplimentar alocat, asa ca a picat. Deci am ales alergarea, de nevoie :) si dupa inscriere am constatat ca s-a hotarat sa fie aceeasi taxa la toate sporturile, deci s-au facut inscrieri si la karting - prea tarziu pentru mine :)

La alergare aveam de ales intre 1000m si 5000m. Si acolo am oscilat mult - pe de o parte nu sunt vitezista :) in liceu aveam cele mai mici note la viteza - eram undeva in jurul notei 8, dar reuseam sa "ma scot" cu celelalte probe (baschet, rezistenta, sarituri in lungime - de pe loc sau cu elan - cam astea erau favoritele si ma descurcam excelent la ele). Si niciun profesor din scoala nu mi-a explicat efectiv ce pot face ca sa imi cresc viteza - profesorul din liceu (care pana la urma m-a convins ca sunt buna de alergatoare :D) imi sugera sa alerg mai des, dar cam atat, nu un program clar, care sigur m-ar fi ajutat. Deci la 1000 am considerat ca am sanse mici. Pe de alta parte, nici 5000 nu e proba mea favorita - e suficient de scurta incat sa iti trebuiasca niste viteza, suficient de lunga incat sa obosesti, si insuficient de lunga incat sa oboseasca bine adversarii :))

Totusi, dat fiind ca aveam antrenament mai bun de anduranta decat de viteza, am ramas la 5000. In plus, mi-am gasit si colegi pentru o stafeta, 4x1600 (cel putin asta scria in acte). Trebuiau 2 fete si 2 baieti pentru stafeta, si eram doar 2 fete din firma inscrise pentru atletism, asa ca n-am avut foarte mult de ales :) am plecat cu "ce-o fi, o fi" :)

Antrenamente pe 5000m nu prea am facut. Dupa cum am spus mai sus, la distante mari mai simt mai bine pe bicicleta decat pe jos, asa ca am facut curse lungi cu bicicleta si am mai facut ceva antrenamente de intervale, si de 1500-1800m (in speranta ca ma ajuta la stafeta, mi-am pus toata speranta in stafeta, mai ales ca stiam ca aveam baieti buni :D). Cum n-am un stadion cu distante clar masurate in apropiere, si nici un ceas performant, antrenamentele le-am facut foarte "ochiometric", atat ca distanta cat si ca timp :) si cum nu imi plac intervalele lungi, am facut intervale de 200 si 350m, aproximativ :) si am incercat curse mai rapide pe 1000-1500-1800m (atata are o bucla de langa casa mea :D).

Cu vreo 2 zile inainte de cursa a venit prima surpriza - stafeta era de fapt 4x400, nu 4x1600. Pe de o parte m-am bucurat, ca aveam intervale facute pe aprox acea distanta, pe de alta parte m-am enervat pentru ca m-am axat pe distante sub 2000, cand puteam sa mai insist pentru 5000. Dar na, asta era, zarurile erau aruncare, nu mai puteam ingrasa porcul in 2 zile :)

Si... ziua concursului. Dupa ce ca am adormit tarziu seara, m-am trezut si devreme dimineata, trebuia sa mai ajung intr-un loc (pregatesc o surpriza :D va anunt cand e totul gata). Am ajuns inapoi acasa gata obosita, as fi dormit vreo 2-3 ore, dar nu mai aveam timp. Am convins baietii ca nu ploua, asa ca au venit cu mine, ca suport :) si le multumesc din toata inima, mi-a prins foarte bine prezenta lor acolo :) Alex la randul lui a fost foarte incantat sa fie pe un stadion, a facut si el cateva alergari pe-acolo, cred ca m-a depasit ca distanta insumata :))



Inainte de cursa mi-am facut tot felul de scenarii despre ce tactica sa adopt, si pana la urma mi-am dat seama ca sunt prea multe variante - poate toate mai slabe decat mine, poate toate mai bune decat mine, poate doar 1-2 mai buna/e decat mine etc. Asa ca am hotarat sa imi aleg strategia la fata locului :) partea buna la o cursa de 5000 este ca ai si timp sa faci asta :))

Buuun. In primul rand am hotarat sa o luam pe Tunari, am prins bariera prin Pipera, am stat sa treaca un marfar... si am ajuns mai tarziu decat am planificat. Mi-am gasit rapid colegii, mi-am cunoscut si colega de stafeta, am luat numarul si am coborat pe pista. N-am apucat sa fac incalzirea ca lumea - damn, fac eu cum fac si mereu am problema asta. Plus ca nici nu mancasem cum trebuia - din pacate corpul meu in situatie de efort elibereaza stomacul, asa ca am mereu probleme la acest capitol - nu pot nici sa alerg nemancata, dar nici mancata nu mi-e bine :)

Si ne-am strans si ne-am pregatit pentru start. Din cate stiam de la inscrieri, ar fi trebuit sa fim 11. Dar una din ele era inscrisa gresit la 5000 in loc de 1000, asa ca nu s-a prezentat. Ne-am aliniat pe culoare, si s-a dat startul.



Am pornit in ritmul meu de "forma perfecta" :) una din fete mi-a luat-o putin inainte, dar cam la aceeasi viteza ca mine - am hotarat sa ma straduiesc sa ma tin dupa ea, in speranta ca poate oboseste mai repede decat mine pana la final :D celelalte fete s-au aliniat frumos in spatele meu - prima dintre ele am retinut ca avea un tricou alb :) Cam o tura am mers asa, deci am hotarat in timpul acelei ture sa ma tin dupa prima, si sa mentin distanta fata de a treia concurenta :)





Socoteala de la prima tura nu se potriveste cu toata cursa - pe finalul turei 1, concurenta din fata mea a fost incurajata de pe margine si i s-a spus ca poate si sa accelereze, ca poate sa termine cursa la viteza putin mai mare. Ups, eu nu puteam asta, eram la limita superioara la care puteam duce cursa de 5000. Asa incat strategia s-a schimbat - am hotarat sa o las pe locul 1 in pace cu cursa ei, iar eu sa iau distanta fata de locul 3 :)



Cateva ture (am uitat sa precizez, totul s-a desfasurat pe stadionul Dinamo, in ture de cate 400m, deci aveam de facut 12,5 ture) strategia a mers struna :) de fapt, pe finalul turei 3, Razvan m-a incurajat de pe margine spunandu-mi ca locul 1 se cam stramba si nu prea mai are aer, deci sa incerc sa ma tin mai aproape de ea ca inca am sanse sa o ajung. Asa ca am accelerat putin. Cu toate astea, Boroka (am aflat ulterior cum o chema pe "Locul 1" :) si-a revenit in curand, eu n-am mai ajuns-o, dar am reusit sa iau avans cam o jumatate de tura fata de bluza alba de pe locul 3 :) si am continuat in ritm constant, convinsa ca daca pastrez ritmul nu mai am cum sa pierd locul 2.

De la un moment dat am ajuns fetele din urma cu o tura, am mai depasit... si pe la tura 7 sau 8, pe cand arunc eu un ochi in stanga sa ma asigur ca mi-am pastrat jumatatea de tura avans fata de "bluza alba", am o surpriza - la vreo 100m in spatele meu vad o bluza roz. Mintea mea a inceput sa miste rotitele - oare am depasit-o, parca totusi n-am depasit nimic roz, repede deruleaza filmul cursei - concluzia: ups, cineva isi calculase "negative split" - concurenta care fusese a 4-a sau a 5-a (nu stiu exact, n-am fost atenta la ea) a crescut viteza dupa jumatatea cursei. Vreme de vreo 2 tururi am cam intrat in panica, nu ma simteam in stare sa maresc ritmul, dar nu vroiam nici sa imi pierd pozitia. O data chiar mi-a trecut prin cap ca nici locul 3 n-ar fi rau, dar m-am scuturat repede de acest gand. Si am hotarat ca vreau locul 2 si nu vreau emotii pe ultima linie dreapta, asa ca era cazul sa fac ceva. Si la inceputul turei 11 am inceput sa accelerez, si m-am straduit sa pastrez ritmul mai alert.

Si treaba a mers struna, desi ultima linie am facut-o cam cu ochii inchisi, dar am reusit sa cresc avansul fata de ea atat incat sa nu am emotii pentru loc :) Deci "Sosire locul 2" - subsemnata :) Timp - 27 minute si ceva - partea amuzanta e ca nu aveam ceas, iar pe cel oficial l-am vazut pentru prima data abia cand mai aveam 5 ture de facut, si aveam deja 17 minute. Am facut rapid un calcul - 2 minute per tura, ori 5 ture - inseamna ca termin in 27 - asa a fost :) Boroka a terminat inaintea mea cam cu 3 minute (astept totusi simpii oficiali, ca n-am vazut-o cand a terminat, eram prea ocupata sa iau avans fata de locul 3 :D).Deci toate aprecierile mele au fost bazate pe cum ma simteam eu si ce stiam ca pot duce, n-am avut deloc notiunea timpului :)

Dupa cursa a urmat o balbaiala incredibila a organizatorilor - ne-am plimbat intre stadion si bazin, ca ba e premierea, ba startul la stafeta, ba nu ca premierea, ba totusi startul la stafeta etc. Pana la urma startul la stafeta s-a dat la ora 4 conform programarilor, iar premierea a avut loc dupa, si noi am ajuns la fix pentru categoria mea, cat am aruncat lucrurile din mana pe o banca si am sarit pe podium :) Evident, in toata tevatura asta, n-am apucat sa mananc nimic, m-am chinuit sa evit un inceput sa carcel la gamba dreapta, am baut totusi niste apa. Cam putina :)

Pana la urma, la ora 4 ne-am aliniat pentru startul la stafete. Intrucat Ralucai (colega mea) i se facuse rau la cursa de 5000, am hotarat sa alerge ea a 2-a, ca sa avem timp sa recuperam ceva, daca era cazul :D Deci - a pornit Valentin, a ajuns al treilea, a preluat Raluca. Din pacate, desi primii 50-100m i-a pornit bine, a ramas la ritmul ei de 5000m, si a cam pierdut niste locuri, a ajuns a 8-a, si de acolo am preluat eu. Am pornit destul de tare (in ritm de 200 :D) pentru ca am vrut neaparat sa recuperez un loc - fata in mov din fata mea :) am ajuns-o, am intrecut-o cam in 100m, am reusit sa mentin ritmul inca 100m (v-am zis ca era ritm de 200, da? :D atat m-a si tinut) si apoi am pierdut putina viteza, si mi-am dat seama ca nu am sanse sa ii ajung si pe cei 2 din fata mea. Dupa inca vreo 100m am auzit o gafaiala in spate - hop, bluza mov se straduia sa isi recupereze pozitia. Am hotarat ca nu, am dat-o in ritmul deja anaerob, mi s-a cam taiat respiratia, dar am reusit sa predau stafeta a 7-a :) iar Razvan a reusit sa ajunga pe cineva din fata lui, deci pana la urma am terminat pe locul 6. Totusi, echipa de pe locul 1 nu respectase regulile (trebuiau 2 fete + 2 baieti, ei au fost 3 baieti + o fata), asa ca au fost descalificati, deci in final avem punctaj de locul 5. Cred :)



Am ajuns si la premiere, exact la fix, asa ca am si poza pe podium :) e primul meu loc 2 (pana acum am prins doar locuri 3 pe podium :D). Deci teoretic urmeaza in curand si un loc 1 :) sau mai multe :) eu ma pregatesc ;)



N-am idee cat am facut pe cei 400m, si nici nu stiu daca vom primi timpii per alergator sau doar per total. Ceea ce pot sa spun este ca mi-au trebuit vreo 15 minute ca sa imi recuperez respiratia normala :) parca diafragma era o sarma ghimpata care se tot infigea in plamanii mei :) plus ca lipsa de aer nu prea face bine, ma luase cu ameteli, nu mai stiam de mine... asa incat am hotarat sa sar peste parada (pff, cum au putut organiza parada dupa/in timpul competitii(lor)?), am facut niste cumparaturi scurte in magazinul in parcarea caruia lasasem masina, si am taiat-o catre casa. Unde am stat intinsa pe pat vreo jumatate de ora, incapabila sa fac altceva :) iar acum evident am oaresce febra musculara ;)

Nu stiu daca la karting as fi facut mai bine, dar ma bucur ca lucrurile s-au aranjat in asa fel incat am prins podium :)

Felicitari tuturor participantilor, astept formularul de feedback de la organizatori (din pacate au fost destul de multe lacune), si sper sa mai ajung si la editiile viitoare :)

4 comentarii:

  1. Felicitari Diana,
    continua tot asa,
    multa bafta la antrenamente si cat mai multe urcari pe podium.
    Panti, Ro club

    RăspundețiȘtergere
  2. daca continui sa iti mai pierzi timpul cu asemenea competitii private menite sa aduca profit fondatorilor din UE... nu incurajezi decat cheltuiala fara discernament a companiilor din Romania.
    sigur, e un beneficiu, insa la cati bani inghite, pt multe firme va ramane singurul beneficiu chiar daca se vor ivi noi ocazii (mult mai) ieftine coordonate si adaptate de organizatii autohtone.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu asta sunt de acord - taxa de inscriere a fost foarte mare fata de ce a oferit concursul. Dar sa nu uitam ca am participat din partea/in numele firmei si la competitii autohtone semnificativ mai ieftine, si inca intentionez sa particip si la altele :)

      Ștergere
  3. felicitari pentru locul ocupat ...pana la urma cat este taxa de inscriere

    RăspundețiȘtergere