duminică, 11 martie 2012

Florile mele de primavara - 2012

Intrucat e prima data cand m-am pus serios pe cultivat flori, tin neaparat sa ma laud pe blog :) Va spun sincer ca m-am chinuit ceva cu pozele, tare greu reusesc sa le aranjez :)

Deocamdata am facut fixatie pe florile de primavara cu bulbi, mi se pare cele mai "sigure" :) Asa ca le-am luat pe rand:

1. Narcise
Narcisele cand le-am cumparat
Tin minte de la ai mei (au si ei gradina) narcisele albe simple, si pe cele galbene "batucite". Eh, eu am nimerit galbene simple :) se pare ca se numesc Tete-a-Tete :) Primavara asta raman cu ele, poate la anul sa caut si alte soiuri. Am hotarat ca nu mai cumpar exact soiurile/culorile pe care le mai am.

Au fost 7 bulbi, s-au facut cel putin 15. Au fost cateva frunzulite, s-au "intins" de nu mai am loc de ele prin bucatarie :) Abia astept sa le pot scoate afara :D
Narcisele acum



2. Zambile
Inflorita
Imi plac foarte mult :) Tot de la ai mei tin minte de zambile albe si albastre :) eu am luat un bulb intr-un ghiveci fara sa stiu ce culoare am nimerit - s-a dovedit a fi ceva in degrade, alb-roz-lila deschis :) Ulterior am mai luat un ghiveci cu 3 bulbi (care se pare ca se fac 4), si sunt roz, foarte roz :) Poate anul viitor sa "prind" si alte culori :)
 
Zambilele roz
Semi-inflorite :)

Inflorite



Prima zambila



3. Irisi

Eu stiam de irisii mai mari, de vara (parca) , nu stiam de cei mici, de primavara. Am luat un ghiveci cu cativa bulbi de irisi mov, au fost foarte frumosi infloriti, apoi s-au uscat florile si acum am ditamai frunzele. Intre timp am mai cumparat niste bulbi, la punguta (nu in pamant), care ar trebui sa fie irisi de mai multe culori - mov deschis, inchis, galben deschis, inchis, combinate cu alb :) Vedem ce iese. Daca iese ceva, bineinteles :)
Ghiveciul cu irisi multicolori






4. Lalele
Din nou am nimerit altceva decat stiam :) Eu stiam de lalele cu frunze perfect verzi, care scot o tija lunga, in varful careia este o floare care se scutura repede :) Eu am luat un ghiveci cu 3 bulbi, cu frunze mai late si patate, iar una chiar mi-a inflorit, cu floarea direct intre frunze :) intre timp am aflat o posibila explicatie - a stat exact in directia luminii, deci plantuta n-a avut nevoie sa scoata o tija lunga spre lumina :) si in plus, fiind la ghiveci, clar se face mai mica si altfel decat in pamant afara, "la liber". Primul ghiveci e cu lalele rosii, al doilea cu niste lalele galben+rosu, sper sa ajunga sa si infloreasca :)

Laleaua rosie, inflorita

Laleaua rosie

4. Muscari
N-am auzit de ele pana de curand :) se pare ca sunt tot niste zambilute, dar mai "clopotel". Ale mele sunt albastre, cred ca e singura culoare... Am cativa bulbi care nu par sa se inmulteasca :) cel putin nu anul asta.




5. Gladiole
Ar trebui sa fie si ele de mai multe culori. Deocamdata am doar bulbii pusi in ghiveci, sa vedem ce iese din ei...


6. Maci
Deja intram la categoria "altele". Mi-a dat cineva o idee - sa pun niste seminte de mac intr-un ghiveci :) Am pus ghiveciul si o zi la frigider, sa le dau un "soc termic", sa "creada" ca au trecut prin iarna, si hopa - am o multime de plantute. Deocamdata mici. M-am gandit initial sa arunc si prin curte niste seminte, apoi am citit ca e interzisa cultivarea anumitor soiuri in gradina, si cum nu stiu daca astae sunt sau nu interzise, ma abtin :D poate ma aleg totusi cu niste floricele la ghiveci :))




7. Trandafiri
Am luat 2 butasi, de 2 soiuri diferite, dar ambele cu flori rosii. Inca le caut un loc pentru plantat in gradina :)







 8. Zmeur
La fel, am luat un butas... date fiind preferintele lui n-am prea multe locuri de ales pentru plantat, dar astept sa treaca totusi inghetul la nivelul solului.









9. Mini-sera cu capsuni

Exact asa se numeste. E o cutiuta din plastic transparent, cu 6 ghivece, 6 pastile de turba, si 21 de seminte mici mici de capsuni :) le-am pus conform instructiunilor, si sper din toata inima sa iasa ceva, altfel Alex va fi foarte dezamagit... din cate am citit semintele de capsuni sunt cam pretentioase, dar na, speranta moare ultima... :)




Cam atat deocamdata. La cum ma stiu, dat fiind pretul butasilor, in curand voi mai avea niste culori de trandafiri :) dar toate la timpul lor ;)

Later edit: ce nu am, dar mi-ar placea sa am:
1. ghiocei; ai mei au in gradina, stiu ca i-au luat cu tot cu bulb dintr-o padure. N-am vazut de cumparat...
2. branduse; am vazut la un moment dat, n-am cumparat atunci, apoi n-am mai vazut deloc...
3. lacramioare; n-am vazut (inca) deloc.

4 comentarii:

  1. Hai ma...ce faci, ma pui la treaba!?? :))) off, acum trebuie sa te intrec..ti-ai pus atatea flori frumoase, splendide, minunate iar eu mi-am cumparat ieri doar cativa butasi de trandafiri..bine, da' sincer sa-ti spun eu am de anul tecut in pamant lalele, narcise, branduse si irisi...:) sa vezi ce lalele am, abia astept sa iasa, aaa, poti sa le vezi si pe blog intr-o postare de anul trecut...sa-mi spui daca-ti plac.
    Lacramioare nici eu nu am vazut si le iubesc!! Peste tot intreb de ele, dar gasesc numai taiate. Am rugat o tanti din piata sa aduca cu tot cu bulbi si pana acum nimic.
    Cred ca ar trebui sa luam initiativa si sa mergem prin paduri sa cautam!
    Ideea cu macii e super tare! Fac si eu sa stii, sa nu zici p-orma ca-ti fur ideile :))

    Foarte foarte frumos ce-ai reusit sa faci cu bulbii tai primavaratici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaah, pai m-ai dat gata cu lalelele tale :) sunt superbe :) si ai si branduse... super. Noi suntem abia a doua primavara la casa (avem 1 an si 2 luni de cand ne-am mutat) si inca nu ne-am gandit clar cum vrem sa amenajam curtea, asa ca m-am abtinut de la plantat in curte :) dar incepe sa se clarifice design-ul pentru cateva zone, deci in toamna o sa pun si eu niste bulbi in curte :) chiar lipiti de casa nu pot sa ii pun ca avem turnata un fel de "bordura" din beton in tot jurul casei, dar ma gandesc sa fac niste borduri de genul asta in jurul betonului, oarecum invers fata de cum e in poza: http://www.dropshots.com/Carmi#albums/GRADINA%20MEA/2010-06-09/08:41:26

    Cautatul prin paduri - hi hi, mie nu trebuie sa imi spui de 2 ori, ca rapid iau initiativa :)) asa au ajuns ai mei sa aiba ferigi si ghiocei in gradina :D
    Mama facuse rost si de lacramioare la un moment dat, dar stiu ca nu prea le-a placut in gradina unde le-a pus... as mai studia "problema", sa identific daca am vreun loc unde sa se simta in largul lor... oricum, daca gasesc bulbi te anunt :)

    Astept sa iti vad trandafirii infloriti, sunt sigura ca vor fi o splendoare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ce s-a mai intamplat cu macii?? ... sunt curioasa, as incerca si eu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu mai am macii - am scos ghiveciul afara si cainilor le-a placut plasticul din care era facut...
      Am mai incercat apoi inca o varianta - am pus direct afara, intr-un cauciuc, seminte cumparate de "flori de camp", inclusiv mac, dar n-au iesit si maci.
      Am luat in week-end niste seminte de maci de pe un camp si incerc din nou :) si am promisiuni si de seminte de maci ornamentali, roz batuciti :)

      Ștergere