sâmbătă, 17 martie 2012

Masina de spalat vase

Nici nu mai stiu de cand tot pregatesc postul asta :)

Nu stiu daca va aduceti aminte - de cateva luni avem si noi mult asteptata masina de spalat vase. Concluziile mele pana acum:

1. Nu va lasati pacaliti de necesitatea de a-i pune sare (pentru dedurizarea apei) si solutie de limpezire. De fapt, daca i-ati pus sare, solutia de limpezire trebuie musai folosita :D ca sa va fac un rezumat: initial nu am stiut ca trebuie toate astea, si cum nu prea aveam rabdare, am pus la spalat o tura de vase (inclusiv pahare) doar cu detergent, fara sare si solutie. Au iesit impecabil, fara urme, nici macar pe pahare (noi avem apa din put, foarte buna). Intre timp, cum noi n-am gasit pe unde am cautat, am rugat pe cineva sa ne cumpere sare si solutie de limpezire, si din motive ne(mai)cunoscute am ajuns acasa doar cu sarea, am uitat de solutie. Zic - hai, ce rau se poate intampla, pun sare si pun la spalat asa, fara solutie. Ei bine, s-a intamplat dezastrul, mi-au iesit vasele pete-pete :) asa ca am fugit urgent dupa solutie, si acum, cu toate rezervoarele pline, treaba merge struna :) dar intrucat avem apa buna, dupa ce se termina sarea asta nu mai pun alta. E doar o smecherie de marketing, sa se vanda sarea, si apoi limpezitorul :) neaparat verificati duritatea apei inainte.

2. Dupa cum spunea cineva, daca nu lipesti vasele "ca timbrul de scrisoare", nu se zgarie nimic. Nici macar paharele :)

3. Are program de clatire de vreo 10 minute (cred ca toate au), e excelent cand pui cateva vase pe care doar nu vrei sa le vezi pe masa/dulapuri/chiuveta, si sa nu se usuce mancarea pe ele.

4. Vasele trebuie neaparat pozitionate cu partea care tine apa in jos :) (exceptand farfuriile care intra in spatiile special amenajate :D) Ca principiu de functionare, masina are 2 tavite sub care se invarte cate o paleta care arunca puternic apa in sus. De asta si e nevoie sa lasi putin spatiu intre vase, ca sa poata circula apa. Daca le pui in asa fel incat apa nu poate intra usor printre ele, s-ar putea sa nu se spele bine.

5. Spala excelent, dar nu face minuni :) adica, daca ai vreo oala in care ai facut de cateva ori fasole si/sau varza scazuta (eu mereu le ard pe astea), sau a dat vreun lapte in foc si a ramas arsura pe ea :D masina n-o face ca noua. Totusi, o inmoaie foarte bine, asa incat, daca scoti oala din masina (de preferat pana inca e calduta) si o freci putin cu un burete, vei fi surprins(a) sa constati cat de bine se curata :) inclusiv in zone in care cu mana nu prea intervii de obicei - pe la imbinari de manere, torti, pe muchii, intre dintii de la furculite (cu astea e mai complicat, de multe ori le las in masina ca se se inmoaie, apoi mai dau si cu buretele) etc.

6. Spre deosebire de masina de spalat haine, cea de vase poate fi deschisa in timp ce spala (circulatia apei se opreste automat). Asa ca poti pune/scoate vase daca vrei, atentie doar in ce faza e - daca ai ceva ce trebuie spalat temeinic, sa nu adaugi in faza de clatire, ca nu te ajuta prea mult :D). Dupa ce o inchizi continua programul automat. (de fapt asta ma frustreaza la masina de spalat haine, ca mi se intampla foarte des ca imediat dupa ce ii dau drumul, sa gasesc perechea de la soseta care e inauntru :D si ghinion, intra la spalat tura urmatoare, care poate fi doar peste cateva zile... timp in care aduc din nou soseta curata in cosul de rufe, ca sa nu se piarda de pereche :D)

7. Are program eco, dar cred ca diferenta fata de celelalte e faptul ca nu incalzeste apa. Ca dureaza cat un program normal.

8. Eu folosesc cel mai des programul de 60 de minute (are si unul de 35, dar il folosesc mai rar), sau, daca e nevoie, programul pentru vase murdare, dar nu foarte :))

Pe scurt, sunt multumita de ea :) mai ales ca mai scuteste din consumul de gaz, care la noi e cu probleme... prefer de o mie de ori consumul de curent decat cel de gaz :D

5 comentarii: